Tipps för att välja rätt storlek och typ av ejektor för din applikation.

Ejektorer används för att transportera fast material eller vid gas och rök ventilering. När man skall välja vilken typ, storlek eller i vilket material ejektorn skall vara i bör följande noggrant utvärderas.

Vilket material skall ejektorn transportera? Den absolut vanligaste applikationen för Ejektorer av denna typ är transport av olika typer av granulat, pulver och korn vid fyllningsoperationer vid formsprutning samt bearbetningsrester som klipp och kaprester från maskiner.

Vilket material skall ejektorn vara tillverkad i? Ejektorer tillverkas i Aluminium, rostfritt 304 samt 316L (övriga material på förfrågan). Man skall eftersträva att ejektorn är tillverkad i hårdare material än godset som transporteras. Även yttre miljö eller klassning (tex livsmedel) kan även styra vilket material som passar er applikation.

Vilken storlek skall du välja? Det absolut vanligaste misstagen när man väljer ejektor är att man tar en alltför stor. Det är naturligt att tänka stor ejektor = mycket material kan transporteras. Men i verkligheten är det så att en stor ejektor har ett lägre vakuum (men högre luftflöde) än en mindre. Det är alltså bättre i de flesta fall bättre att ta flera små än en stor om man behöver transportera mycket stora mängder material på kort tid. Plastgranulat kan i de flesta fall sugas upp och transporteras med ejektorer upp till 38mm. Om det istället gäller material med låg densitet eller gas/rökventilering så gäller principen att större är bättre.

Hur mycket material kan ejektorn transportera? För att en ejektor skall fungera optimalt måste den suga luft och material samtidigt. Ett kompakt material eller med hög densitet (tex metall) blir då svårare att transportera och kräver en starkare ejektor, se länk- high lift. Mängden transporterat material beror helt på vikt och hur luftigt materialet är. Det går inte att ge ett svar på kg/min men vi hjälper gärna till med kvalificerade ”gissningar”

Kan man suga upp vätska med en ejektor? Ja och nej. De mindre 10-13mm ejektorerna har så högt vakuum att det går att suga upp och transportera mindre mängder vätska. Men i övrigt är det så att ejektorer behöver suga luft tillsammans med materialet som skall transporteras vilket ju inte fungerar om man ”sticker ner” ejektorn i vätska. Öm du vill suga upp vätska med en lösning baserat på ejektorer så har vi en avsedd produkt för det här- Ejektorsug för vätska